Od skakanja se raste
top of page
Search

Od skakanja se raste


Danas vam pričamo o skakanju. Daćemo vam i dva predloga kako možete da se igrate sa svojom decom tako da razvijate kod njih veštinu skakanja.


Zašto bi neko želeo da njegovo dete skače kad tako može da se povredi? Zar ne treba mališane sprečiti u tome?


Ne treba. Važno je samo obezbediti uslove koliko god je to moguće da pad (ako se i desi) bude što bezbolniji. Kroz skakanje deca razvijaju svoje motoričke kontrole i stimulišu razvoj senzornih sistema. Kada skaču uče i da održavaju ravnotežu jer na taj način bolje razumeju svoje telo i njegov položaj u prostoru.


Dete kako napreduje u stepenu koordinacije pokreta, počinje prvo da skakuće a onda prelazi razne nivoe ove veštine: skače na jednoj nozi, pa u dalj, iz zaleta, u vis, sa nameštaja ili drugih uzvišenja itd. I ne samo da dete ne treba sputavati, već ga u razvojnom periodu između druge i osme godine treba podsticati da skače.

Koje su sve dobrobiti skakanja?

  • To je aktivna igra, dakle odlična fizička aktivnost za decu;

  • Osnaživanje mišićno skeletnog sistema;

  • Prevencija gojaznosti;

  • Opšte mentalno zdravlje;

  • Poboljšava se kvalitet sna;

  • Poboljšava pažnju jer kontrolisanje kretanja tela tokom skakanja od njih zahteva i vežbu koncentracije;

  • Vrhunska zabava.



Jednostavnije rečeno ako skače, dete će bolje da spava, uči, razmišlja i razvija se u zdravu i snažnu osobu, a imaće i bolju koncentraciju.


A sad kao što smo obećali, slede ideje za igre skakanja.


1. Školica u kući -

Ako imate dovoljno prostora, možete da na pod zalepite krep trake (one za krečenje) tako da od njih načinite školicu. I brojeve možete da napravite od traka pa ih obojite različitim bojama. Ovo je neverovatna zabava za mališane jer, osim što skaču, potpuno im je neočekivano da tako nešto imaju u kući.


Ako nemate prostora u vašem domu za ovako nešto, možete isto da napravite u hodniku zgrade pa da obradujete i mališane iz komšiluka.

Višestruka dobit: mališani se zabavljaju a vi kontrolišete uslove.


2. Bazen od jastuka

Sigurno u kući imate dovoljno jastuka koje možete da poređate po podu tako da dete skače u njih kao u bazen. Za ovu svrhu mogu da posluže i deblji jorgani takođe. Ovu ideju su nam dali naši drugari koji koriste jastuke od ugaone garniture kao bazen a ponekad od njih naprave i tobogan niz koji se spuštaju ili kućicu u kojoj se kriju.


Znamo da nije lako pustiti decu da skaču toliko. Ovo baš deluje kao puno posla po kući, ali skakanje je stvarno važno za njihov pravilan razvoj, a to nam je na prvom mestu, zar ne? Ako niste baš komotni sa tim da vaš nameštaj i pokućstvo služi kao igraonica, pogledajte naše proizvode.


Veliki pozdrav sa Rtnja

43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page