top of page

LJULJANKO

Često postavljana pitanja

Ima više vrsta ljuljaški Ljuljanko. U čemu je razlika?

  • Osnovna razlika između ljuljaški je u vrsti platna i dimenzijama. Opširnije pročitajte ovde 

 

 

Kako se montira ljuljaška?

  • Ima više načina montaže ljuljaške, u zavisnosti od vaših mogućnosti okačićete je na drvenu gredu, betonski plafon ili noseću gredu, ili samonoseću konstrukciju. Svakako najlakše je ukoliko vreme dopušta da okačite na granu drveta u dvorištu ili parku. Opširnije pročitajte ovde 

Kakav plafon je potreban za montažu ljuljaške?

  • Plafon mora biti od čvrstog materijala, idealno beton ili drvena greda. U zgradama se često nalaze plafoni od trske i maltera (stara gradnja) ili monta blokovi (nova gradnja), i jedno  drugo su nepovoljni plafoni za kačenje jer su slabi, tj. šuplji. Ali i za to ima rešenje je svaka zgrada ima noseće grede u plafonu bilo da su od drveta ili betona. Opširnije pročitajte ovde 

Ljuljanko se rasteže do poda, šta da radim?

  • Ljuljanko za decu ima elastina u platnu i zato treba podesiti visinu tako da odgovara upotrebi. Najlakše podešavanje visine je preko užeta sa čvorovima (dobija se u kompletu) ili daisychain. Jednostavno karabinjer zakačite na viši nivo. Podrazumeva se da je kuka na plafonu ili drvetu podešena na optimalnu visinu 2,5 - 3m. Drugi način za podešavanje visine je da se platno preveže i čvorovima skrati kačenje. 

Koliko kilograma izdržava ljuljaška?

  • Sva platna izdržavaju veliku težinu, bilo da su namenjena deci ili odraslima. Testirali smo do 200kg, cela porodica je bila u Ljuljanku.

Da li se lako cepa?

  • Ne, platno se neće pocepati osim ako ga nečim oštrim ne isečete ili probušite. I ako se to ipak desi neće se lako rašiti jer je tkanje materijala dosta jako, i moćićete da ga koristite još neko vreme.

Da li može da se okači na vratilu?

  • Može da se okači na vratilu ali ima nekoliko razloga zašto to nije preporučljivo. Visina vratila je obično ispod 2 metra i ukoliko se odlučite za elastičnije platno ono bi moralo da se preveže na kratko i ugođaj ne bi bio isti. Takođe upotreba bi se svela na linearno kretanje napred-nazad zbog bočnih stranica vrata a Ljuljanko ima mnogo više ideja za ljuljanje.

Sa koliko godina deca mogu da počnu da se igraju sa Ljuljankom?

  • Već od treće godine deca imaju dovoljno razvijene motorne sposobnosti i ravnotežu da nesmetano istražuju Ljuljanka, dok za mlađu decu je potreban nadzor odraslih. Ukoliko dete počne da izmišlja akrobatske pokrete preporučljivo je staviti ispod ljuljaške strunjaču ili meko ćebe, lazybag i sl. 

Da li je Ljuljanko i za odrasle?

 

  • Jeste, Ljuljanko je za sve uzraste, bilo da je za opuštanje u ležećem položaju, ili za igru sa decom. Platno je dovoljno jako da ponese više osoba. Majke sa bebama će pronaći poseban užitak i za sebe i za bebu.

Kako se održava?

  • Sva platna se lako održavaju, uz mašinsko pranje na 40 stepeni.

bottom of page